PriceMomentum: Ένας Καινούργιος Τύπος Γραφήματος στο FxStreet.gr
Το PriceMomentum αποτελεί έναν νέο τύπο γραφήματος, σχεδιασμένο έτσι ώστε να μας παρέχει καλύτερη ανάλυση από αυτή που μας προσφέρει ένα κοινό γράφημα των τιμών (price chart).
■ Δίνοντας έμφαση στην ποσοστιαία μεταβολή των τιμών, και όχι στις τιμές καθαυτές (όπως δηλαδή ένα λογαριθμικό γράφημα)
■ Ενσωματώνοντας πλήρως την ενδοσυνεδριακή δυναμική της αγοράς (market momentum)
■ Ενσωματώνοντας πλήρως την υψηλή μεταβλητότητα της αγοράς, κατά περιόδους κορυφών και πάτων (market tops/bottoms)
Το αποτέλεσμα, όπως παρουσιάζεται παρακάτω, παρέχει την ευκαιρία διαφοροποίησης της ανάλυσης ενός γραφήματος, αλλά και την εξαγωγή πολύ σημαντικών συμπερασμάτων όσο αφορά το που πραγματικά οδεύει μια αγορά.
Παρουσιάζοντας τα διαγράμματα PriceMomentum για πρώτη φορά
Τα παραδοσιακά γραφήματα τιμών υστερούν στο να παρουσιάσουν τι πραγματικά γίνεται κοντά στις κορυφές και στους πάτους της αγοράς. Οι market makers κάνουν ότι μπορούν για να κρύψουν τις αγορές τους κοντά στους πάτους, και τις πωλήσεις τους κοντά στις κορυφές.
Το PriceMomentum δημιουργήθηκε ώστε να προσφέρει μια νέα προοπτική στην ανάλυση γραφημάτων. Αυτός ο τύπος γραφήματος δίνει έμφαση στις ποσοστιαίες αλλαγές και όχι στην ίδια την ροή των τιμών (όπως ένα λογαριθμικό γράφημα). Επιπλέον, ενσωματώνει την αστάθεια της αγοράς, αλλά και όλες τις μεταβολές της περιοδικής ορμής (Bullish/Bearish Momentum).
Read more: PriceMomentum: Μια νέα Προοπτική στην Ανάλυση Γραφημάτων
Τι είναι η μέθοδος Wyckoff
Η μέθοδος του Richard Wyckoff αποτελεί ένα συνδυασμό κανόνων και γραφημάτων αποσκοπώντας στην έγκαιρη αναγνώριση της δομής της αγοράς και στην έγκυρη πρόβλεψη ισχυρών τάσεων. Η μέθοδος Wyckoff μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε χρηματοοικονομική αγορά, συμπεριλαμβάνοντας μετοχές, δείκτες, συναλλαγματικά ζεύγη, ομόλογα, εμπορεύματα, ακόμα και κρυπτονομίσματα.
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ WYCKOFF
Ξεκινώντας από τους 3 θεμελιώδεις νόμους του Wyckoff, ακολουθεί μια ανάλυση των 4 φάσεων της αγοράς, στην συνέχεια τα λεπτομερή σχήματα συσσώρευσης/διανομής, και τέλος, η μέθοδος των 5 βημάτων.
Οι Τρεις Θεμελιώδεις Νόμοι της Μεθόδου Wyckoff
Τρεις θεμελιώδεις νόμοι παρέχουν στήριξη στις στρατηγικές αρχές του Wyckoff:
(1) Νόμος Ζήτησης και Προσφοράς
Είναι η βασική αρχή πίσω από κάθε οικονομική θεωρία. Η τιμή θα πρέπει να αυξάνεται εάν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και να μειώνεται εάν η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Επιπλέον, όταν η ζήτηση και η προσφορά βρίσκονται σε ισορροπία, η τιμή θα πρέπει να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.
Ο νόμος της ζήτησης και της προσφοράς είναι πανίσχυρος μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, σε σύντομες χρονικές περιόδους, ενδέχεται να μην είναι αξιόπιστος, ειδικά εάν ο όγκος συναλλαγών εμφανίζεται αισθητά συρρικνωμένος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Wyckoff υποστήριζε ότι η ανάλυση της τιμής θα πρέπει πάντα να συνδυάζεται με τις μπάρες του όγκου συναλλαγών. Στις ημέρες μας, πολλοί επενδυτές συνδυάζουν την ανάλυση της τιμής και του όγκου συναλλαγών με το βιβλίο προσφορών (OrderBook).
Μοτίβα Γραφήματος (Chart Patterns)
Τα Chart Patterns ή αλλιώς Μοτίβα Γραφήματος (στα Ελληνικά) αναφέρονται σε ευδιάκριτους σχηματισμούς στο διάγραμμα τιμών κάποιας χρηματιστηριακής αξίας. Μοτίβα γραφήματος εμφανίζονται σε οποιαδήποτε αγορά όπως στην αγορά Συναλλάγματος, στις μετοχές, στα κρυπτονομίσματα, στα εμπορεύματα, ακόμα και στην αγορά ομολόγων.
Εισαγωγή στα Chart Patterns
Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες μοτίβων γραφήματος: (α) τα μοτίβα αντιστροφής της τάσης, και (β) τα μοτίβα συνέχισης της τάσης, όπως παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω. Όταν αναγνωρίζεται ένα chart pattern υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα η αγορά να ακολουθήσει κάποια προβλέψιμη κίνηση (ανοδική/καθοδική).
Στατιστικά Στοιχεία στον Οδηγό
Στον παρόν οδηγό, κάτω από κάθε κατηγορία μοτίβου, περιλαμβάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας του. Αυτό επιτυγχάνεται με χρήση ιστορικών στατιστικών στοιχείων. Παρακάτω μια σύντομη επεξήγηση των στατιστικών στοιχείων που θα ακολουθήσουν:
□ Ποσοστό Επιτυχίας (≥ break-even %)
Το ποσοστό επιτυχίας (%) αναφέρεται στο πόσες από τις παρελθούσες chart patterns έχουν καταφέρει να είναι κερδοφόρες ή έστω να μην χάσουν χρήματα.
□ Μέση Ανοδική/Καθοδική Κίνηση (%)
Αναφέρεται στην μέση απόδοση (%) που είχε κάθε chart pattern στο παρελθόν, αφού επιβεβαιώθηκε. Το ποσοστό αυτό αφορά την κίνηση που ακολούθησε η αγορά μετά την ολοκλήρωση κάθε μοτίβου.
□ Επιτυγχάνει την τιμή στόχο (%)
Τα chart patterns σχηματίζουν τιμές στόχους. Συνεπώς το στατιστικό αυτό αναφέρεται στο ποσοστό (%) των παρελθουσών μοτίβων που κατάφεραν να προσεγγίσουν τις τιμές στόχους.
Ολοκληρωμένος Οδηγός Τεχνικής Ανάλυσης
Η τεχνική ανάλυση είναι μια δημοφιλής μέθοδος ανάλυσης των Διεθνών Αγορών που στοχεύει στην αναγνώριση της τάσης των τιμών αλλά ακόμα και στη πρόβλεψη της μελλοντικής μεταβολής των τιμών μιας Χρηματιστηριακής Αξίας.
Τα στοιχεία που αξιοποιούνται από την τεχνική ανάλυση αποτελούν ιστορικά στατιστικά της αγοράς και κυρίως η μεταβολή των τιμών και ο όγκος συναλλαγών.
Εισαγωγή στην Τεχνική Ανάλυση
Η τεχνική ανάλυση μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις κατηγορίες χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως οι μετοχές, οι χρηματιστηριακοί δείκτες, οι ισοτιμίες συναλλάγματος (Forex), τα εμπορεύματα (commodities), κτλ.
Οι τεχνικοί αναλυτές επικεντρώνονται σε δύο βασικές πτυχές μιας αγοράς:
(i) Ποια είναι η τρέχουσα τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου;
(ii) Ποιο είναι το ιστορικό των κινήσεων των τιμών αυτού του χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου;
Οι τεχνικοί αναλυτές χρησιμοποιούν κυρίως διαγράμματα, μοτίβα τιμών (patterns), δείκτες (indicators) και ταλαντωτές (oscillators), προκειμένου να εντοπίσουν κάποιες ομοιότητες στην τρέχουσα και στην προηγούμενη δραστηριότητα της αγοράς που μπορεί να υποδεικνύουν τη μελλοντική μεταβολή των τιμών, αλλά και την ένταση αυτής της μεταβολής.
Η τεχνική ανάλυση δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, αλλά μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να αξιολογήσουν το ενδεχόμενο να συνεχιστεί ή να αντιστραφεί κάποια τάση της αγοράς. Επιπλέον, και το σημαντικότερο, είναι ότι η τεχνική ανάλυση μπορεί να βοηθήσει συστηματικά τους επενδυτές ώστε να εντοπίζουν το βέλτιστο δυνατό χρόνο για την είσοδο/έξοδο από την αγορά.
Συνδυάζοντας τον κίνδυνο και την απόδοση σε μια ενιαία αξία, οι επενδυτές μπορούν εύκολα να συγκρίνουν την πραγματική απόδοση διαφορετικών χαρτοφυλακίων..
(+) Γενικές πληροφορίες για την Διαχείριση Χαρτοφυλακίου
(1) Δείκτης Sharpe (για όλα τα χαρτοφυλάκια)
(2) Δείκτης Sortino (χαρτοφυλάκια χαμηλού-ρίσκου)
(3) Treynor Measure ή Traynor Ratio (καλά-διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια)
(4) Jensen Measure ή Jensen Alpha (καλά-διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια)
(5) Δείκτης Calmar (χαρτοφυλάκια χαμηλού-ρίσκου)
(6) Δείκτης MAR (χαρτοφυλάκια χαμηλού-ρίσκου)
(7) Δείκτης Omega (για σύνθετα χαρτοφυλάκια)
(8) Information Ratio (για σύνθετα χαρτοφυλάκια)