Η χρησιμότητα (utility) και το επίπεδο υιοθέτησης (adoption) ενός κρυπτονομίσματος είναι ενδεικτικά των πιθανοτήτων μελλοντικής επιτυχίας, και κατά συνέπεια, των πιθανοτήτων αύξησης της τιμής του. Όσο περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν ένα κρυπτονόμισμα τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του δικτύου του. Παρακάτω παρουσιάζεται μια σειρά με χρήσιμα διαδικτυακά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές της αγοράς κρυπτονομισμάτων να ερευνήσουν με αξιοπιστία την παρούσα χρήση και υιοθέτηση των σημαντικότερων δικτύων κρυπτονομισμάτων.
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ LAYER-1
Τι είναι τα κρυπτονομίσματα Layer-1?
Τα κρυπτονομίσματα Layer-1 αποτελούν πλήρως αυτόνομα δίκτυα. Πιο συγκεκριμένα τα Layer-1 αναφέρονται σε δίκτυα blockchain που μπορούν να επεξεργάζονται, να επικυρώνουν και να οριστικοποιούν συναλλαγές κρυπτογράφησης χωρίς την ανάγκη κανενός άλλου δικτύου. Τέτοια αυτόνομα δίκτυα περιλαμβάνουν τα Bitcoin, Ethereum, Solana, Avalanche, Binance, Cardano, Polkadot, Cosmos κλπ. Τα δίκτυα Layer-1 είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την αγορά κρυπτονομισμάτων καθώς παρέχουν την υποδομή για τη δημιουργία εφαρμογών (DAPPs) που τρέχουν πάνω τους, αλλά και για τη δημιουργία ολοκληρωμένων οικοσυστημάτων που περιλαμβάνουν αποκεντροποιημένες εφαρμογές DeFi, NFTs, κλπ.
Τα Μοντέλα Πρόβλεψης της Τιμής του Bitcoin -Υπολογίστε πότε πρέπει να πουλήσετε
Η αγορά των κρυπτονομισμάτων διανύει αισίως την δεύτερη δεκαετία της ζωής της. Η πρώτη δεκαετία χαρακτηρίστηκε από υψηλή μεταβλητότητα, τέσσερις (4) παραβολικές αγορές, και μια εκρηκτική άνοδο των αποτιμήσεων. Η κεφαλοποίηση του Bitcoin ξεπερνά σήμερα το 1 τρις δολάρια και η συνολική κεφαλοποίηση της αγοράς των crypto τα 2 τρις δολάρια. Διάσημοι επενδυτές και μεγάλοι τραπεζίτες που ήταν αρνητές και επικριτές της αγοράς των crypto, σήμερα βγαίνουν αγοραστές, και το διατυμπανίζουν χωρίς να εξηγούν γιατί κράτησαν τους πελάτες τους μακριά από μια αγορά που ανεβαίνει κατά μέσο όρο 200% τον χρόνο, εδώ και μια ολόκληρη 10ετία.
Τα Κύρια Μοντέλα Πρόβλεψης των Κορυφών/Πάτων του Bitcoin
Η τιμή του Bitcoin εκτός από υψηλή μεταβλητότητα, εμφανίζει και μεγάλη κυκλικότητα. Παρουσιάζονται τα σημαντικότερα μοντέλα πρόβλεψης πάτου/κορυφής της αγοράς βασισμένα σε θεμελιώδη στοιχεία, σε στοιχεία τεχνικής ανάλυσης, αλλά και στα ιδιαίτερα αξιόπιστα στοιχεία της on-chain analysis.
(1) Το Μοντέλο ‘Bitcoin Stock-to-Flow’
■ Κατηγορία: Θεμελιώδης Ανάλυση
Το ‘Stock to Flow’ (S/F) είναι ένα δημοφιλές μοντέλο που στηρίζεται στο αξίωμα ότι η μειωμένη προσφορά ενός περιουσιακού στοιχείου οδηγεί σε μακροπρόθεσμη αύξηση της τιμής του. Η πρόβλεψη του μοντέλου για την δίκαιη τιμή του Bitcoin στον παρώντα ανοδικό κύκλο αναφέρει τα 100.000 δολάρια ΗΠΑ για κάθε νόμισμα.
Μεταρρυθμίζοντας το Διαδίκτυο μέσω του Web 3.0 και της Τεχνολογίας Blockchain
Το Web 3.0 ή αλλιώς Semantic Web αναφέρεται στην τρίτη γενιά του Διαδικτύου βάσει των προτύπων που καθορίζονται από την κοινοπραξία του WWW (W3C).
Το ιστορικό του Web 3.0
Ο όρος Semantic web που στα Ελληνικά μεταφράζεται ως Σημασιολογικός Ιστός εισήχθη το 1999, από τον εφευρέτη του διαδικτύου, Tim Berners-Lee:
«Έχω ένα όνειρο για το Διαδίκτυο [στο οποίο οι υπολογιστές] θα μπορούν να αναλύουν όλα τα δεδομένα στον Ιστό - το περιεχόμενο, τους συνδέσμους, και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστών. Ένα «Semantic Web», θα το καθιστά δυνατό, που ακόμη δεν έχει εμφανιστεί, αλλά όταν εμφανιστεί, οι μηχανισμοί του εμπορίου, της γραφειοκρατίας και της καθημερινής μας ζωής θα διαχειρίζονται από μηχανές που μιλούν σε μηχανές. Οι «ευφυείς πράκτορες» που έλεγαν οι άνθρωποι εδώ και χρόνια, τελικά θα υλοποιηθούν».
ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ NFTs (NON-FUNGIBLE TOKENS) -Ο ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ
Τα Non-Fungible Tokens ή αλλιώς NFTs αποτελούν μια νέα μορφή περιουσιακών στοιχείων χτισμένη πάνω στη τεχνολογία blockchain, όπως και τα κρυπτονομίσματα. Σε αντίθεση όμως με τα κρυπτονομίσματα που διαιρούνται σε πολλές μονάδες ίσης αξίας (αυτό ονομάζεται στα οικονομικά fungibility), τα NFTs είναι μοναδικά (non-fungible), μη-διαιρετά, και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται για την αποτύπωση ψηφιακών έργων τέχνης και άλλων σπάνιων ψηφιακών αξιών, που είναι μοναδικές και δεν χρίζουν αντιγραφής.
Τα NFTs ίσως θα μπορούσαν να οριστούν και ως: «ένας τύπος περιουσιακού στοιχείου που δημιουργεί ψηφιακή μοναδικότητα και που η ιδιοκτησία του μπορεί να επαληθευτεί μέσα από ένα αποκεντροποιημένο δίκτυο blockchain».
Τα Non-Fungible Tokens διαπραγματεύονται ως κοινά κρυπτονομίσματα, και μπορούν να πωλούνται, να αγοράζονται, και να διακρατούνται μέσω εξειδικευμένων ανταλλακτηρίων όπως θα παρουσιαστεί και παρακάτω.
Γιατί τα NFTs βασίζονται στην τεχνολογία Blockchain;
Αυτά είναι μερικά από τα βασικά σημεία που εξηγούν γιατί η βιομηχανία των NFTs βασίζεται σε πρωτόκολλα blockchain.
(1) Διασφάλιση της αυθεντικότητας
Η τεχνολογία Blockchain δύναται να επιβεβαιώνει την προέλευση και την αυθεντικότητα ενός ψηφιακού στοιχείου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν έχει αντιγραφεί, αναπαραχθεί, αλλά και ούτε παραποιηθεί από τρίτους.